Dragter

Til vores danseaftener danser vi i vores almindelige tøj, det kræver ikke dragt for at danse folkedans.
Til opvisninger, som man kan deltage i, hvis man har lyst, bruges der som regel dragt. Det kan også være i vores hvide skjorter.Herunder kan du se et udvalg af medlemmernes dragter:


Hedebo, Sjælland Rød Strandby, Fyn Røsnæs - herre
Sønderjylland - dame Vendsyssel - herre Mors - dame
Drejø - herre Sønderjylland - dame Mors - dame
Øster Hassing - dame Rømø - dame Høng - dame

Hvad er en folkedragt:

Danske folkedragter produceres i dag på baggrund af historisk materiale fra perioden 1750 - 1850. I denne periode skifter moden - ganske som i dag - flere gange, og dette kan ses både i snit og valg af materialer.

Især for kvindedragternes vedkommende kan man se variationer, der specifikt viser, hvor i landet dragten hører til. Det vil især vise sig i hovedbeklædningen.

FANØ og på AMAGER er der stadig en levende tradition for at bære folkedragt ved særlige lejligheder - f.eks ved konfirmation og fejring af højtider.

I det øvrige Danmark bruges dragterne i dag kun i forbindelse med folkedans.

MANDSTØJ - KVINDETØJ

Mandstøj fra 1700-årene er kendetegnet ved lange veste og kofter samt korte knæbukser. Mansdtøj fra 1800-årene er kendetegnet ved korte veste og lange bukser.

Kvindedragterne fra 1700-årene er kendetegnet ved to-delt beklædning, hvor overdelen enten kan være snøreliv eller en trøje med lange ærmer og dertil et langt skørt med stor vidde.

Kvindedragterne fra 1800-årene er kendetegnet ved kjoler, hvor hele dragten er af samme stof.

Dragterne fremstilles efter de syteknikker, der var kendt på det historiske tidspunkt og er derfor syet i hånden. Tøjets formgivning er forskellig fra det, vi kender til nu, og snitmønstrene bliver udført efter gamle skrædderteknikker.

Disse færdigheder er ikke almindelig kendte i dag, så for at kunne udføre dette, må man lære om det på særlige kurser og uddannelser. Folkedans Danmark udbyder en gang årligt et undervisningsforløb på en uge opdelt på seks hold. Det vil sige, at hele undervisningen varer seks uger og forløber over seks år.

Hvor finder jeg flere oplysninger

Folkedans Danmark

Folkedans Danmark-Dragtudvalg

Folkedans Danmarks NETBUTIK


 

Frederikshavn Folkedansere på Facebook

Find os på Facebook

Det er sjovt at danse!

Vi fester også af og til!